Tips och information om näring till din katt

Hur kan man garantera en glad, frisk katt.

Ansvariga kattägare är alltid ber oss frågor, som vi har samlat in och besvarats dig. Ta reda på vad som gör din katt frisk och lycklig - från näring till grooming. Känn dig fri att ta del av våra andra erbjudanden till dig också: Få individuell rådgivning eller kontakta vår serviceavdelning. Vi är alla kattvänner här!

Allmänna frågor om utfodring

Vad kan göras åt noga eaters?

Vissa katter som variation i maten - ibland till och med mellan tuggorna! Försök bara erbjuda två eller tre sorter från Happy Cat Supreme blandas. Förresten, Lycklig katt Vuxna välsmakande sorter är också en lämplig mat mix för yngre katter och kinkiga. Lägg bara till en liten mängd för att deras normala mat.

Vad är rätt mängd mat?

Mängderna av livsmedel som anges bestäms genom beräkning och hänvisar till den dagliga ransonen. Kattens krav beror inte bara på dess fysiska aktivitet, utan även på dess individuella metabolism. Om din katt har viktproblem, bör mängden livsmedel minskas, även för "låg fetthalt" produkter! Mycket smala och aktiva katter kan ges mer.

Är spannmål skadligt för katter?

Även om katter har en mycket större behov av animaliskt protein i kosten än hundar, det betyder inte nödvändigtvis att de inte kan smälta kolhydrater. Kolhydrat som har brutits ned för att göra det mer lättsmält kan utgöra en användbar del av en katt diet - även när det gör så mycket som 40% av foderblandningen - oavsett om kolhydrater kommer från spannmål eller någon annan källa såsom potatis. Grain bör egentligen bara undvikas om det finns tecken på en allergi eller intolerans. Men äkta födoämnesallergier är faktiskt ovanligare än du kanske tror.

Kolhydrater är särskilt viktigt för avelsdjur - det hjälper digivande katter i produktionen av laktos. Även med en kost rik på protein, kan kolhydrater avsevärt öka en katt mjölkavkastning. Torrfoder - som, till skillnad från våt mat, har en mycket högre halt kolhydrater - är ett viktigt baslivsmedel för avel katter. 

Men det finns en annan viktig fördel att ha en viss mängd kolhydrater i kattmat: Lägga kolhydrater innebär att det finns mindre behov av protein och fett i maten som annars skulle krävas för att upprätthålla blodsockernivåer och som energikälla. Det är därför möjligt att klara sig med måttliga mängder av protein och fett i maten. Det innebär mindre stress på metabola organ (lever och njurar) och en förbättring av deras effektivitet på lång sikt. I de flesta fall är det inte alls är nödvändigt att innehålla massor av "kött" i kattens kost - djuret inte behöver det.

Vad är innehållet i mat kött?

Uttrycket "kött förhållande" är tyvärr varken skyddat eller "vetenskapligt" bestämmas i ett liknande sätt som termen "ljus", som i fallet med yoghurt, till exempel, kan också betyda "med sänkt fetthalt", "lågt kaloriinnehåll "eller" skummig ". Det viktigaste är att "definiera" "kött ratio" som mängden animaliskt protein som en del av hela foderblandningen. I fallet med våra Happy Cat Supreme sorter denna andel kommer att vara mellan 76 och 87%, beroende på formeln.

Är torrfoder skadligt för katter?

Föregångarna till våra huskatter bodde i öknen. För att motverka risken för överdriven vattenförlust och för att spara vatten i kroppen, katter kunde i hög grad koncentrera sin urin. Dagens katter har fortfarande denna speciella fysiska "funktion", Detta förklarar varför katter - i motsats till andra djur - ofta lider av urinvägssjukdomar (såsom njursten). 

En adekvat vattenkonsumtion och en diet med en optimal protein och mineraler kan förhindra urinvägssjukdomar och kan också skydda kattens mycket känsliga njurar. Vad är mer, det är densamma oavsett om maten är torr eller våt. De flesta kattägare, dock fortfarande erbjuder sina husdjur ett livsmedel blandning. Det innebär att du kan ge din katt en kombination av både våt och torrfoder och få alla fördelar av båda typerna (se "Mixed matning").

Men när du väljer torrfoder är det viktigt att hitta en som - liksom våra Lycklig katt produkter - har en speciell tillsats som syftar till att bibehålla optimal urin pH-balans. Detta - tillsammans med ett rikligt utbud av dricksvatten - kan förhindra uppkomsten av skadliga Struvitkristaller, eller stenar i urinblåsan. 

Som en ungefärlig vägledning, katter behöver mellan 55-70ml vatten per kilo kroppsvikt. Emellertid är detta belopp konsumeras under många små portioner. I genomsnitt dricker en katt mellan tio till tolv gånger per dag. Mängden vatten berusad kommer att bero på torrsubstansen i maten: ungefär 2-2,5 ml vatten per gram torrsubstans äts i genomsnitt.

Många katter också njuta croquettes som har pre-dränkts. Se alltid till - som du gör med våt mat - att temperaturen är lagom! Katter gillar inte antingen extremt varm eller extremt kall mat. Du bör erbjuda mat vid kroppstemperatur (ca. 38,5 ° C). Detta är logiskt, om vi anser att katter är jägare och de flesta av sina byten är varmblodiga.

Observera följande punkter för att garantera tillräcklig vattenförbrukning:

  • Katten ska alltid ha tillgång till färskt och rent vatten.
  • Helst bör det finnas flera vattenskålar i hemmet. Dessa bör vara lättillgänglig.
  • Katter föredrar att dricka ur glas, metall eller porslin behållare.
  • Det bör finnas minst en halv meter mellan vattenskålen och kattlådan.
  • Det är en bra ideal att hålla matskål och vattenskål minst två meter från varandra, annars de flesta katter kommer bara se vattnet som "smaklöst" mat och inte bry dricka det.
  • Vissa katter föredrar att dricka strömmande vatten. I detta fall en dricksvattenfontän är en bra idé.
  • Sjuka och utmattade djur tenderar att dramatiskt minska deras vattenintag.
  • Om din katt verkar dricka mycket lite bör du komplettera sitt torrfoder med några av hög kvalitet våtfoder. Om det behövs, kan du göra det här "gå längre" genom att lägga till lite varmt vatten och därmed öka din katts vätskeintag.
  • Vattnet kan göras mer tilltalande med lite osaltat och unseasoned köttbuljong eller några droppar saltlösning tonfisk.

Varför är hög smältbarhet viktigt?

Särskilt hög smältbarhet garanterar att näringsämnena i maten kan lätt absorberas av kroppen och är tillgängliga för metaboliska processer i kroppen utan tidsödande matsmältningen och nedbrytningsprocesser. Ju mer lättsmält mat är, desto färre "metaboliska slutprodukter" kvarstår som "avfall" att kroppen måste ta itu med. Hög smältbarhet är därför särskilt viktigt för känsliga husdjur. Ju högre kvaliteten på de råvaror som används, desto mer lättsmält mat - och motsvarande högre kvaliteten på själva maten. En annan viktig faktor som påverkar smältbarhet är produktionsprocessen: Så, till exempel, extruderade produkter såsom kroketter är lättare att smälta än krossade flingor (liknar vår frukost müsli).

Kastrering

Vad behöver jag veta om utfodring katter och hundar som har kastrerade?

Kastrering medför stora hormonella förändringar som kan påverka hela ämnesomsättningen. Trots att de har samma mängd mat och motion, kommer de flesta katter och hundar upp i vikt efter att ha kastrerad. Som ett resultat av dessa metabola förändringar, är det normalt att en kastrerad djur behöver endast 75-80% av mat energi (kalorier) krävs innan kastrering.

Efter ingreppet är det därför oerhört viktigt att justera mängden mat som erbjuds och för att kontrollera djurets vikt regelbundet - helst var 14 dagar eller, åtminstone, månad.

Den idealiska mat för kastrerade djur innehåller mindre "energi", det vill säga färre kalorier än som förbrukas före. Kastrerade katter kan njuta Happy Cat läckra Supreme Voralpen-Rind (alpin nötkött) och Supreme Light sorter.

Det är också viktigt att vara konsekvent i att inte tillåta alltför många extra "godbitar". Om du ska erbjuda dina kattgodis och snacks, se till att du bara erbjuda små mängder av lågt kaloriinnehåll objekt. Om en katt regelbundet ges våt mat för att komplettera sin torra födointag, är det en bra idé att kontrollera fetthalten i den våtfoder och helst byta till en mängd som innehåller mindre fett (under 1% råfett).

Ett annat bra tips för att förebygga övervikt är att uppmuntra din katt att utöva mer: Även korta, 10-15 minuters "speltid" varje dag är ett effektivt sätt att bränna bort kalorier. Det finns också leksaker tillgängliga som har visat sig vara fördelaktigt att göra en katt "arbete" för sina livsmedel.

Kattungar

När kan jag börja ge min kattunge "vuxna" kattmat?

Kattungar normalt avvanda successivt på fast föda vid cirka 5 veckor. I detta skede bör de erbjudas både hög kvalitet våt mat och en optimalt formulerad torrfoder. Även stora kattraser är ibland inte fullvuxna förrän de är ungefär fyra år gammal, katter är fysiskt nästan vuxen på cirka 9-12 månader. Så unga katter behöver Happy Cat Junior upp till denna ålder senast. Om det behövs - till exempel med "små fatties" - kan du byta till Happy Cat Adult sorter ännu tidigare.

Äldre katter

Betraktas min katt som senior?

Med stigande ålder, behöver ditt husdjur en särskilt skonsam kost. Vi har därför en specialprodukt för katter från 10 års ålder, Happy Cat Best Age 10+. För äldre, mycket inaktiva katter kan Best Age 10+ blandas med någon av våra senior anpassade foder för att förhindra att din katt blir överviktig. Regelbundna veterinärundersökningar bidrar till att i god tid diagnostisera och göra något åt andra åldersrelaterade tillstånd.

Sök