Kära kattvänner,

jag fick mitt första egna sällskapsdjur när jag var sex år: Mimi - en rödtigrerad huskatt. Vi var bästisar.

Kärleken till katter har hållit i sig sedan dess. Och därför gör vi alltid vårt yttersta på Happy Cat. För att även du ska kunna göra ditt yttersta från första början hittar du här värdefulla tips om den särskilda kosten för dina kattbebisar.

Hjärtliga hälsningar, Georg Müller

Georg Müller
Georg Müller

Innehavare och verkställande direktör på Happy Cat

Din kattunge - tips och tricks för en sund tillväxt

Så håller sig din kattbebis frisk

Att adoptera en bebiskatt är ett stort beslut – när allt kommer omkring kommer din nya vän att finnas vid din sida 15 till 20 år. Du ska därför beakta ett par saker när det gäller vård och utfodring av din lilla katt eftersom en kattunge ställer helt andra krav på ett bra kattfoder än vuxna katter.

Kattungar har särskilda anspråk

Den som iakttar sin kattbebis när den leker kommer snabbt att märka att den lilla pälsbollens nyfikenhet och lekdrift tycks vara gränslösa. Det är därför viktigt att den får ett sunt kattfoder som ger tillräckligt med energireserver för upptäcktsfärderna. Vårt högkvalitativa kattfoder Happy Cat Junior är optimalt anpassat till små katters behov. Happy Cat torrfoder innehåller alla viktiga vitaminer och näringsämnen som din kattbebis behöver för att bli stor och stark.


Och det är på intet sätt underlägset våtfoder. Ett bra torrfoder är idealiskt för kattungar eftersom det inte bara stärker tänderna utan även är mångsidigt och fördelaktigt. Men observera: Se till att din kattunge alltid har tillräckligt med färskt vatten till förfogande. Ställ för säkerhets skull vattenskålar på olika ställen i lägenheten för att uppmuntra din kattbebis att dricka.

Låt Happy Cat Team ge dig råd

På den här sidan har våra Happy Cat experter sammanställt ytterligare information och tips om hur du ska utfodra din kattbebis på rätt sätt. Våra veterinärer på Happy Cat Service Center ger dig även individuella råd om kost för din kattbebis.

Kattungar har en snabbare ämnesomsättning jämfört med vuxna katter. Kattungens kropp utvecklas mycket kraftigt just under de första levnadsmånaderna: skelettet, organen och musklerna ska växa, immunsystemet mogna helt och lusten att busa och leka går tydligen inte att bromsa...

Kattungar behöver därför en kost som har högre energi- och proteinhalt än den kost som vuxna djur får.

Men var försiktig: Överdriv inte proteinintaget!

"Ju mer desto bättre" stämmer inte i det här sammanhanget! Det är inte bara kvantiteten som räknas utan i högre grad kvaliteten! Du hittar därför inte några vegetabiliska proteinersättningsämnen (t ex soja) i Happy Cat produkterna utan högkvalitativt animaliskt protein i livsmedelskvalitet.

Visserligen är stora kattraser ofta fullt utvecklade först när djuren är ca 4 år, men kroppsligt sett är katter nästan fullvuxna när de är omkring 9 - 12 månader.

Unga katter behöver därför Happy Cat Junior maximalt upp till den åldern. Vid behov – t ex för katter som har en tendens att bli tjocka – kan man byta till Happy Cat Adult sorterna redan lite tidigare.

Det finns väl inte någon som kan motstå åsynen av dem. När det klättrar omkring lite tafatta som de är får de till och med isberg att smälta. Kattbebisar är helt enkelt gulliga. Men de söta pälsbollarna är även anspråksfulla.

Minimiålder
Många människor som önskar sig en katt tänker sig en kattbebis. När allt kommer omkring är det spännande att se hur den växer. Den som hämtar en kattbebis ska se till att den skiljs från sin mamma så sent som möjligt. Ju längre den stannar i familjekretsen desto kraftigare är den och desto bättre känner den till kattetiketten. Tolv veckor är den absoluta minimiåldern som en katt ska ha när den flyttar hem till dig. Idealfallet är först när djuren redan är 14 - 16 veckor gamla.

Partner på fyra tassar
Hur ser rummet ut från gardinstången? Kan man leka med garnnystanet? Små katter sprudlar av energi. De vill undersöka allt. Inte ens engagerade kattfans klarar av att hålla ett sådant energiknippe sysselsatt. Det är därför bäst om två kattbebisar flyttar in samtidigt i det nya hemmet. Ett syskon lindrar avskedet från mamman och är en idealisk lekkamrat. Tillsammans kan katterna leva ut sitt naturliga sociala beteende och släppa loss riktigt ordentligt. Den som redan har en ung katt kan ge den sällskap av en annan ung katt. Lekkamrater behöver inte alltid vara syskon ur samma kull.


Säkert är säkert
Ett hus med kattbebisar ska vara absolut säkert. De små utforskarna klämmer in sig i varje springa, klättrar upp överallt. Är skåpdörren öppen en kort stund räcker det för att tränga sig in.

Se alltså för säkerhets skull alltid efter innan du stänger. Även trumman i tvättmaskinen utövar en farlig dragningskraft. Giftiga rengöringsmedel och delar som kan sväljas ska förvaras bakom stängda dörrar. Plastpåsar och garntrådar utgör en kvävningsrisk. Fönster som kan tippas ska förses med skyddsgaller så att frisk luft blir en ofarlig njutning.

Tidig övning
När alla faror har undanröjts kan ägare och katter slappna av och börja umgås. Till exempel med smek- och lekstunder som stärker relationen. De små kan visserligen sysselsätta sig själva men de roligaste lekarna är de tillsammans med människan. Nu är den perfekta tiden kommen för att införa regler. Ägare till unga katter måste visserligen se genom fingrarna då och då. Men man ska inte uppmuntra attacker mot händerna om man inte vill riskera att senare bli ett kampobjekt för en vuxen katt. Det som verkar gulligt nu kan göra ont när en sex kilo tung katt leker. Det är alltså bäst om man inte uppmuntrar något alls som skulle kunna störa när en vuxen katt gör det. Det som händer under de första präglande månaderna håller de små kvar i minnet ända tills de blir gamla. Även de roliga lekstunderna och tillgivenheten mot människorna.

Sök